Alla har vi vårt eget minne av mormor eller farmors bakning i bagarstugan. Vi minns lukten och smaken av nygräddat varmt kavelbröd där smöret smälter när du brer på det. Förr bakades alltid "lisskakor" för att kunna bjuda besökare. Ibland kan du ha turen att komma när vi gör likadant.
Tunnbrödet har en lång historia och det har bakats sedan 200 ekr och beroende på tillgång till olika sädesslag så finns det otaliga varianter. Det tunnbröd så som vi känner det bakas historiskt från den gamla fäbogränsen i Sverige och uppåt i landet.
Kärt barn har många namn sägs det, här är vårt sortiment:
Tunnbröd
Mjukt tunnbröd bakat med mjöl, potatis, vatten och salt. Vårt tunnbröd som finns ute i butik i Dalarna. Packas med 6 skurna bitar.
Pris: 34 kr/paket. 4 paket för 120 kr
Tuttul
Mjukt tunnbröd som vi bakar med mjölk och de traditionella kryddorna anis och fänkål. Tuttul finns bara att köpa i vår handelsbod. Packas med 6 skurna bitar.
Pris 38 kr/paket. 4 paket för 135 kr
Kavelbulle
Stora hela kakor bakade med mjölk och kryddor. Vi använder riktigt smör och lite ister precis som förr. Packas med en kaka i varje påse. Kallas på Rättviksmål för Stitjôr eller släppor.
Pris: 46 kr/paket
Tunnbröd Original
Stora runda kakor okryddat tunnbröd. Bakade på recept från 70 talet.
Pris: 46 kr/paket
Hårt tunnbröd
Här tar vi hand om den lilla överproduktionen som vi ibland får i bageriet. Vi skär det mjuka tunnbrödet i lagom stora portionsbitar och torkar dessa till hårt tunnbröd. Vi vill på detta sätt bidra till en hållbarare värld. Packas 6 bitar i en papperspåse. Ibland finns det i lite större sekundapåsar.
Pris: 28 kr/påse
Tuttulkex
Här har vi tagit hand om Tuttul och torkat den till tuttulkex. Packas 6 bitar i varje påse.
Pris: 30 kr/påse
Tjipps
Här använder vi oss av mjukt tunnbröd och skär dessa i små bitar som vi penslar med olja, kryddar och bränner i ugnen en gång till. Finns i flera olika smaker efter tillgång och säsong. Packas med 12 bitar i varje kartong.
Pris: 42 kr/kartong